Yatırım Teşvikleri

Yunanistan 2016 yılı ortalarında ekonomiye katkı sağlamak üzere 4399/2016 sayılı yeni Kalkınma Kanunu’nu çıkarmıştır. Şirketlerin elde edebilecekleri teşvik oranları yatırımın yapıldığı bölge, yatırımın türü ve şirketin büyüklüğü ile alakalıdır.

Yatırım Teşviklerinden Faydalanılabilmesi İçin Gerekli Olan
Minimum Yatırım Bütçesi Tutarları
Şirketin BüyüklüğüYatırım Planı Minimum Bütçesi (Avro)      
Büyük İşletmeler500.000      
Orta Ölçekli İşletmeler, Kooperatifler, İş Kümeleri250.000      
Küçük İşletmeler150.000      
Çok Küçük İşletmeler100.000      
Sosyal Kooperatifler50.000      


 

Yatırım teşvikleri, vergiden muafiyet, hibe, finansal kiralama yardımı, ücret maliyeti sübvansiyonu, 12 yıl için sabit vergi avantajı, hızlı lisans sistemi vb. şekillerde olabilmektedir.

Aşağıdaki haritada Büyük İşletmeler için yatırım teşvik oranları belirtilmektedir. Bahse konu teşvik oranları orta ölçekli şirketler için % 10, küçük işletmeler için ise % 20 daha fazladır. Çelik, sentetik iplik, kömür, gemi inşa, ulaştırma ve ilgili altyapı yatırımları teşvik kapsamı dışında tutulmuştur. Yatırımlarda devlet yardımlarında yatırımcının en az %25 eş finansman koyması beklenmektedir. Yunan nüfusunun %82.34'lük kısmını kapsayan coğrafyalarda ilave bölgesel teşvik imkanları tanınmaktadır. Böllesel teşviklerde yatırımcılara iki seçenek sunulmaktadır. İlk seçenek maddi olmayan duran varlıklar ile binaların (genel olarak yatırım tutarının %45'i, turizmde %60'ı, lojistikte %70'i, belirli binalarda %80'i), sabit kıymetlerin satın alımı, makina-ekipman, kiralamalar ve mevcut tesislerin yenileme maliyetleri gibi unsurlara hibe desteği sağlanmasıdır. İkinci seçenek ise iki yıl boyunca yatırım çerçevesindeki istihdam ücretlerinin devlet tarafından karşılanması olarak uygulanmaktadır. Bölgesel teşvikte tavan seviyeler bölge bazlı olarak "bölgesel teşvik haritası" çerçevesinde uygulanmaktadır:

AB Komisyonu tarafından onaylanan Yunanistan'da büyük işletmeler için 2028'e kadar uygulanacak olan bölgesel destek azami oranları bölge bazında şu şekildedir:

Atina'yı da kapsayan Attiki bölgesinde teşviklerin azaldığı, en yüksek oranlı teşviklerin ise EL41 bölgesini kapsadığı görülmektedir. Ayrıca toplam yatırım tutarı 50 milyon avroyu aşmayan projeler arasında, orta ölçekli işletmeler için destek oranı %10, küçük ölçekli işletmeler için ise %20 oranında artırılarak uygulanmaktadır.