Vergi Sistemi

Yunanistan’da vergi uygulamaları Anayasa ve kanunlarla düzenlenmiştir. Yunanistan’daki belli başlı vergi kategorileri; - Gelirlerden alınan vergiler: Gerçek kişilerden alınan gelir vergisi ve tüzel kişilerden alınan kurumlar vergisidir. Gelirlerden alınan vergi kategorisinde, gemilerin vergilendirilmesi de yer almaktadır. Vergilendirme dönemi 12 aylık takvim yılı içerisinde 30 Haziran ya da 31 Aralık olabilir. - Gayrimenkul vergileri: Miras vergisi, gayrimenkul ediniminden doğan vergiler bu kategoridedir. - İşlem ya da tüketim vergileri: KDV, emlak transfer vergisi, ithalat vergisi, lüks tüketim malları üzerinden alınan vegiler, alkol ve tütün ürünlerinden alınan vergiler, araç vergileri vb. bu grupta yer almaktadır.


Yunanistan’da vergi sistemi Maliye Bakanlığı’nın yetkisindedir. Bakanlık bu yetkisini, Vergilendirme, Vergi Denetimi, Gümrük ve Özel Vergiler, Mali Denetim ve Bütçe ve Ödemeler vb Genel Müdürlükleri eliyle kullanmaktadır. En alt düzeyde ise, vergi daireleri ve gümrük ofisleri yükümlülerin doğrudan iletişimde olduğu birimlerdir.


Yunanistan’da gerçek ve tüzel kişiler 9 haneli vergi numarası (AFM) ile vergi işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Bu vergi numarası şirketler tasfiye olana, gerçek kişiler vefat edene kadar geçerlidir.


Yunanistan’da hizmetler çoğunlukla vergilendirmeye tabidir. Bu nedenle, vergi kaçakçılığını önlemek üzere bürokratik uygulamalar getirilmiştir. Muhasebe kayıtlarının tutulması küçük işletmeler için dahi komplike olabilmektedir. Böylece, bireyler ve küçük işletmeler herhangi bir vergisel formalite hatasını engellemek üzere vergi danışmanları ya da muhasebecilerle çalışmaktadır.
Şirketler; mali dönem içindeki her işlem ve faaliyete ilişkin bir muhasebe kaydı tutmak zorundadır. Şirketin muhasebe sistemi, her malvarlığını, borçlarını ve özkaynaklarını kayıt altına almalı ve bunlarda meydana gelen değişiklikleri içermelidir.

Yunanistan’da uygulanan vergiler konusunda detaylı bilgiye https://ec.europa.eu/taxation_customs/home_en web sayfasından erişim sağlanabilmektedir.

Aşağıda bazı önemli vergiler ve oranları yer almaktadır:

Vergi TürüVergi Oranı (%)İstisnai Oran (%)
Kurumlar Vergisi24      29 (Yunan kredi kurumları)
KDV24      13,6
Stopaj Vergisi10 (kar payından)       


 

Kurumlar Vergisi: Ülkede uygulanan standart kurumlar vergisi oranı 2007-2009 yıllarında %25, 2010 yılında %24, 2011-2012 yıllarında %20, 2013-2014 mali yılı için %26 iken, Yunanistan’ın kreditörleri ile yapılan anlaşmalar gereği 2015 yılı Temmuz ayında %29’a yükseltilmiş, 2019 yılı ortasında yaşanan hükümet değişikliğinin akabinde yeni hükümet tarafından önce %28’e, nihai olarak Aralık 2019’da %24’e düşürülmüştür.


KDV: Yunanistan’da mal ve hizmet alımları için uygulanan KDV oranında Temmuz 2015’de getirilen düzenleme ile standart KDV oranı önce %23 olarak belirlenmiş, 2016 yılında ise %24’e yükseltilmiştir. Bu oranın bazı mal ve hizmet gruplarında istisnaları sözkonusudur: 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren, unlu mamüller, sebze, bitkiler, tuz, sirke, balık gibi çok çeşitli gıda ürünlerinde ve otel konaklamalarda KDV %24’ten %13’e, elektrik ve doğal gazda ise %13’ten %6’ya düşürülmüştür. Bu mahiyette, indirimli KDV oranlarında uzun yıllar bölgesel uygulamalar da sözkonusu olmuş, adalarda %30 indirimli KDV (%17, %9 ve %4) uygulanmıştır. Ekonomik krizin sonucu olarak 31.12.2018 tarihinde sonlandırılan bu uygulama, özellikle yoğun göçmen alan Midilli, Sakız ve Samos adalarında ise 31.12.2019 tarihi itibariyle sona ermiştir.


4223/2013 sayılı yeni Emlak Vergisi Kanunu ile emlak vergisinde, ana vergi + ek vegi uygulamasına gidilmiştir. Ana vergi; gayrimenkulün bulunduğu lokasyon, yaş oranı, yüzey oranı, gibi kıstaslarla belirlenmektedir.