Enerji

Yunanistan’da enerji sektörü, Yunan Enerji Düzenleme Kurumu (YEDK-RAE) tarafından düzenlenmektedir. YEDK mali ve idari olarak bağımsız olup, 96/92/EC sayılı AB Direktifi uyarınca elektrik piyasasının serbestleştirilmesi düzenlemeleri çerçevesinde 1999 yılında kurulmuştur.

YEDK tarafından en son 2015 yılında yayımlanan ve 2014 yılı verilerini içeren Avrupa Komisyonu’na sunulan Pazar Raporu’na göre; 2014 yılı enerji sektöründe değişikliklerin öngörüldüğü ve gerçekleştirildiği farklı bir yıl olmuştur. Şöyle ki; elektrik piyasasında Elektrik iletim sistem operatörünün özelleştirilmesi ve kamu enerji şirketi DEH’nin yeni bir rakip şirket yaratacak şekilde ayrılması ve pazarda reform için gerçekleştirilen çok sayıda işlem tedbiri alınmıştır. Gaz piyasasında ise, perakende pazarını rekabete açacak taslak kanun görüşülmüştür. 2013 yılı ise Kurum için bir yapı taşı oluşturmaktadır; zira yerel enerji piyasasının AB pazarı ile uyumlu hale getirilmesine yönelik yeniden düzenlenmesi için etkin tedbirler paketi bu yılda getirilmiştir.

Örneğin, getirilen yeni düzenleme ile yerel toptan elektrik piyasasında rekabeti artırmaya yönelik olarak, %30 kuralı olarak bilinen Maliyeti Kurtarma Mekanizması’nın kaldırılarak, AB mevzuatına uygun şekilde Kapasite Yeterlilik Reformu’nun yapılması, Sistem kullanma ücretlerinin
belirlenmesi metodolojisinde yenileme gibi düzenlemeler 2013 yılında getirilmiştir.

Yunanistan toplam enerji ihtiyacının yaklaşık % 70’ini ithal etmekte olup, enerji alanında dışa bağımlı bir ülke konumundadır. Bu nedenle enerji sektörü dış ekonomik ve ticari ilişkilerinde zemin kazanma arzusunda olduğu bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji ihtiyacı istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmekle birlikte kişi başına tüketim açısından AB içinde son sıralarda yer almaktadır. Yunan enerji sektörü halen yoğunlukla ithal fosil yakıtlara bağımlıdır. AB ortalamasında %33.4 olan petrol ürünlerinden enerji sağlama oranı Yunanistan’da yaklaşık %54 civarındadır. Bu petrol ürünleri sadece ulaşımda kullanılmamakta, elektriğe de dönüştürülmektedir. Özellikle adalar elektriği dizel jeneratörlerden almaktadırlar. Ayrıca, ithalat maliyeti çok yüksek olmakla birlikte doğalgaz da enerji ihtiyacını karşılamada giderek daha önemli bir rol üstlenmektedir.

DEH’nin %100 sahibi olduğu ADMIE A.Ş. 2012 yılından bu yana Yunanistan’ın bağımsız elektrik iletim işletmecisi, milli iletim ağının geliştirilmesi, işletmesi ve bakımından sorumlu olarak faaliyet göstermektedir.

Yunanistan’da 2014 yılı sonu itibariyle perakende elektrik sektöründe 8 firma faaliyet göstermektedir.

Yunanistan’da elektrik enerjisi üretimi özellikle termik santrallerden elde edilmektedir. Batı Makedonya Bölgesinde toplam elektrik enerjisinin %75’i üretilmektedir, bunun da %50’si Kozani ilinde üretilmektedir. Florina ilindeki yeni Meliti elektrik üretim santrali ile Batı Makedonya ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının %80’nini karşılayacak duruma gelecektir. Termik elektrik üretim santrallerinin linyit yataklarının zengin olduğu ülkenin kuzeyinde yoğunlaşması, taşıma esnasında kayıplara ve işleyişte dengesizliğe yol açmaktadır. Ülkede linyit stoğu olan dört bölge mevcuttur: Drama, Batı Makedonya, Elassona ve Megalopoli.