Ulaşım ve İletişim Alt Yapısı

Yunanistan’da karayollarının durumu genel olarak iyi olmakla birlikte, Batı Avrupa ülkelerinden hareketle Türkiye'ye gitmek üzere Yunanistan'dan geçen vatandaşlarımızın, zaman zaman mola vermek suretiyle dinlenmeleri, kurallara uymaları ve hız tahdidini dikkate almaları tavsiye olunur. Polis trafik ekipleri, otoyol boyunca muhtelif noktalarda bulunan radarlara yakalanan sürücülere, uyruğuna bakmaksızın ceza kesmekte müsamahasız davranmaktadırlar. Otoyol boyunca 120 km/saat olan hız sınırına uyulması önem arz etmektedir.

30.03.2018 tarih ve 4530/2018 sayılı yeni trafik kanununa ve ek düzenlemeye göre, trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat ve yaptırımlar şu şekilde sıralanmaktadır:

-Aşırı hız: Aşırı hız halinde para cezası, azami hızdan saatte 20 km’ye kadar fazla hızla gidilmesi halinde 20.- Avro’dur. Azami hızdan saatte 20 km’den fazla hızla gidilmesi halinde 50 .- Avro para cezası tahsil edilmektedir. Azami hızdan 30 km’den fazla gidilmesi halinde 175.-Avro para cezası tahsil edilmekte ve ehliyet 60 gün süreyle alıkonulmaktadır.

-Kırmızı ışık ihlali : 700.- Avro para cezası– 60 gün süreyle ehliyet, 20 gün süreyle ruhsat alıkonulması

-Hatalı sollama yapmak : 700.- Avro para cezası, ehliyetin ve plakanın 10 gün alıkonulması

-Emniyet kemeri takmamak : 150.- Avro para cezası – 60 gün süreyle ehliyetin ve ruhsatın alıkonulması.

-Park yasağı ihlali : 40.- Avro –ehliyet ve plakanın 20 gün süreyle alıkonulması/trafiğe engel teşkil etmesi halinde aracın uzaklaştırılması. (Selanik Atatürk Evi etrafındaki park yerleri ücretlidir. Park fişi alınmaması durumunda 80 Avro park cezası kesilerek araba plakaları sökülmektedir)

-Otobüs yolundan sürmek : 100.- Avro, 60 gün süreyle ehliyetin ve plakanın alıkonulması.

-Park halindeki bir aracın yanına park ederek ikinci bir sıra oluşturmak: 20 Avro para cezası–Ehliyet ve plakanın 10 gün alıkonulması

-Alkollü araç kullanmak: Kanında 0,50-0,80 promil oranında alkol bulunan sürücüler 100 Avro para cezasına çarptırılmakta ve aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında 0,80-1,10 promil oranında alkol bulunan sürücüler 350 Avro para cezasına çarptırılmakta ve 90 gün ehliyete el konulmakta olup, aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında alkol oranının 1,10 promilin üstünde olduğu hallerde sürücü 1200 Avro para cezası ile cezalandırılmakta, asgari 2 ay hapis cezasına çarptırılmakta, 180 gün ehliyete, 10 gün ila 6 aya kadar da plakaya el konulmaktadır.

Öte yandan, Atatürk Evi’nin bulunduğu, her dönemde vatandaşlarımız ve ülkemizdeki tur şirketleri için önemli bir turistik destinasyon olan Selanik şehrine yolcu taşıyan turizm şirketlerine bağlı çalışan otobüslerimize, sınır kapısında, Gümülcine-Kavala-Selanik güzergahında ve Selanik’e gelmelerini müteakiben şehir içinde sık sık kontrol uygulanmaktadır. Otobüslerimize ve tur şirketlerimize, Selanik içinde park yasağı olan yerlere araçları park etmeleri, kontrol sırasında bazı belgeleri ibraz edememeleri veya teknik eksiklikleri sebebiyle Yunan trafik polisi tarafından yüklü miktarda trafik cezası kesilebilmekte, araçların plakaları sökülebilmekte, buna bağlı olarak otobüs şoförlerimizden ve vatandaşlarımızdan Selanik Başkonsolosluğumuza şikayet telefonları gelmektedir. Sıklıkla rastlanan bu gibi durumlarda Yunan polisinin esasen yasalara aykırı bir uygulama içine girmemeleri nedeniyle, vatandaşlarımız ya da Başkonsolosluğumuz tarafından duruma müdahalede bulunulamamaktadır. Turların genellikle hafta sonu düzenlenmesi ve kamu dairelerinin kapalı olması sebebiyle, şoförlerimiz trafik polisi tarafından kesilen para cezalarını ödeyemeyerek ve el konulan plakalarını alamayarak daha da mağdur olmaktadırlar. Benzer mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Selanik Başkonsolosluğumuzca yapılan araştırma sonucunda otobüslerde gümrük ve trafik polisi kontrollerinde bulundurulması zorunlu olan belgeler ve teçhizat aşağıda sunulmaktadır:

Gümrük için:

1. İnterbus

2. Yurt dışı için yeşil kart (sigorta)

3. Türk acente tarafından hazırlanmış yolcu listesi

4. Yunanistan’da işbirliği yapması gereken acente ile sözleşme (tasdikli)

Trafik polisi için:

1. Takografın otobüsü kullanan şoföre ait olması,

2. Otobüsün arka kısmında, arkadan gelen araçların sürücülerinin görebilmesi için 80 veya 90 km hız limiti etiketi bulunması,

3. En az Ocak 2019’da doldurulmuş Yangın söndürme cihazı bulundurulması.